Vingel-mops

Jeg vil gerne en sygdom der hedder ”vingel-mops”. Hvad er det så.. ja det er et godt spørgsmål, for der er faktisk ikke rigtigt nogle, der ved noget om det. Så det jeg ved er meget begrænset, men jeg syntes det er vigtigt at dele den viden som jeg har med andre, og for øvrigt også at andre deler deres viden for kun med viden kan vi måske finde en løsning på dette problem.

Jeg ved, at det ses hos andre hunde af den lille / mellem str. Hvad jeg har fået fortalt er, at der oftere er foxterriere der lider af det, men også små pudler har det.

I Ib´s tilfælde er der jo tale om en mops, og enten er det mere udbredt end man ved fordi dem der har det deres hunde hold simpelt hent vælger at holde mund med det, eller også er det vitterligt så sjældent blandt mops at man stort set ikke møder det.

Vingel-mops er en neurologisk lidelse som hos mopper på svensk bliver kaldt ”Vingel-mops” men det hedder noget andet bland andre racer. Det bevirker bl.a. at hundens bagben ikke fungerer optimalt. Min lille Ib har altid haft det, da han var lille sagde jeg at han havde ”dovne bagben” for han virkede simpelt hent som om han ikke GAD flytte benene. Stod han og snusede til noget, og skulle lidt frem af, så bevægede han kun forbenene, og lod bagbenene stå. Når han går på glatte overflader så virker han som om han er fuld, ude på gaden eller hvis der er tæppe på gulvet, så har han meget bedre styr på sine ben. Mange mopper kan godt sidde meget underligt med deres ben. Men ikke så ekstremt som her. Nogle gange vender hans bagben simpelt hent den forkerte vej!! Så er de vredet bagud og poten vender op i luften.. umiddelbart tænker man det må da gøre ondt, men det ”gode” med denne lidelse er så trods alt, at hunden ikke mærker noget.

Med tiden vil Ib måske miste evnen til at holde på sin afføring og tis, men det er ikke alle hunde der får det problem. De hunde jeg kender til har alle fået/haft problemer med at holde på afføringen. Lille Ib har også en enkelt dag haft problemer med at holde på vandet, men ved flere lejligheder har han haft ufrivillig aflevering af sin afføring.

Jeg har valgt at prøve at gå til kiropraktor med ham, men der er ingen garanti på om det virker. Jeg har valgt dette, fordi jeg syntes man skal prøve, og ikke bare give op. Jeg kender en opdrætter som har haft 2 tæver med denne lidelse, den ene var meget gammel og den anden er taget ud af avlen. Hvorvidt denne lidelse er arvelig vides ikke med sikkerhed – dog hævder svenskerne at det er den - men jeg ved at jeg helt og holden mener, at har ens hunde problemer med benene og det viser sig at være vingel-mops, skal hunden ikke bruges til avl..

Så længe man ved så lidt om denne sygdom så skal man prøve alt man kan for at mindske muligheden for at det breder sig.

Jeg fandt først ud af at min hund havde det i sommeren 2008, da jeg udstillede ham i Hillerød og dommeren sagde til mig at han ikke kunne give ham en bedre placering selv om hunden på alle andre måder var super, men at han var meget løs i sine bagben og gik meget usikkert på dem. En sød opdrætter ville se hvordan han gik og udbrød.. søde Simone.. jeg er ked af at sige det men jeg er sikker på han er en Vingel-mops… og så fik jeg ellers noget af en kedelig historie… Men jeg er i dag glad for at hun fortalte mig råt for usødet hvad hun vidste.

Om andre racer har det ved jeg jo ikke, det kan jo meget vel være, men så kalder de det måske bare noget andet. Det kan også være at div. dyrlæger som har set hunde med disse problemer finder andre forklaringer.

 

Så hvis jeg skal opsummere må det være sådan her..

Vingel-mops er en neologisk lidelse – formodentlig en nerve i klemme et sted i ryggen - som påvirker hundens evne til at styre bagbenene og for nogles tilfælde også evnen til at styre vandladning og afføring. Hunden bliver langsomt mere og mere lam i bagkroppen. Da hunden jo ikke kan mærke noget, lider den ikke, men det ser grimt ud.

I Sverige er der en del mere viden omkring dette og man vil kunne finde noget på nettet om problemet, men det er meget begrænset. Jeg har i DK endnu kun mødt den ene opdrætter samt den kiropraktor som behandler min lille Ib.

Kiopraktoren er dyrlæge inden på KVL hvor hun underviser.

 

 Jeg håber at du, læser, blev lidt klogere, selv om jeg ikke ved ret meget.. Men lidt er bedre en ingen ting når det er så lidt man ved omk. Vingel-mops.