Noget om Mops.

"Sådan en hund må du gerne købe!!!!" sagde kæresten engang for laang tid siden efter vi havde set MIIB.. også selv om den både var lille og ikke skide køn.. Men damn den var sjov.. sådan en lille rynket hund der sidder og synger bag rettet i bilen måtte han have.. og så gik jagten ind på en.. Men det viste sig ikke lige at være helt så let at skaffe. Den er både dyr og der er ikke så mange opdrætter her i landet som laver dem, og når der endelig er kuld så er de gerne reserveret. Det ente med at vi indstillede jagten på en som tingene var.

Vi har endelig fået en mops, som vi har købt hos kennel Bijas.. Billeder  følger når der kommer nogle..

 

 

En moppe er en lille og robust hund, multi in parvo (multi kompakt Parvo firkantet som beskriver udseende på en mops) som mange fejlagtigt tror ikke kan lide at bevæge sig, dette er en fejl.. en moppe elsker at opleve og røre sig. Jeg har sågar set mopper (dog kun på billeder hos en opdrætter) tro den var en jagt hund... *G* Mopsen har en gang som man siger ligner en sømand på land, rullende og vuggende. Moppen er en glad hund som gerne vil være sammen med sin flok, den er intelligent og opmærksom, den kan sagtens lære de samme ting som alle andre hunde kan selv om den er lille og kompakt. Som mange tror er den glad for mad og kan have tendens til at blive for tyk, da dens store brune øjne kan være svære at modstå. Det største problem med Mopser er at de snorker så forfærdeligt pga. deres korte næser. Men de tilgiver dig alligevel selv om du syntes de er grimme og snorker.. Og kysser dig tilbage, for Mopper elsker at kysse og kramme. Så kan man ikke holde snorken ud og at blive fulgt i hælene og slikket på er det nok ikke lige en Moppe man skal have.. 

Moppen er mellem 28 og 32 cm høj, vægten kan svinge meget men mellem 8 og 10 kg er ideelt, farven er normalt Fawn (sand ell. lys brun) eller sort. Men faktisk fås mopser også i sølv og aprikos og beige. Masken kan være mere eller mindre markeret, og hos nogle er den mørk helt op mellem ørene, og kan også være meget mørk ned af ryggen.

 

 

SYGDOMME

Vingel-mops:

Mopsens folder over næsen kan være kilde til svamp, men også hvis hunden har extrem mange hudfolder på kroppen kan der opstå hudproblemer der. Dette føre mig til problemet med Hårsækmider.. 

Hårsækmider/ demodicose (Dermodex Canis): Hårsæk miden er en lille cigar formet mide som lever i selve hårsækken, den lever af afstødte hudceller, talg og lignende. Den er almindeligt forekommende hos sunde og raske hunde. Hunden smittes allerede i hvalpealderen, hvor den tætte kontakt mellem tæve og hvalp letter overførslen af smitten. Til trods for at mange mener at man ikke kan behandle sig ud a problemet kan man faktisk godt. Der er efter min viden to klinikker her i DK som kan behandle dyrene med et middel som i 95% af alle tilfældene kan kurrere det. 

der findes 2 slags former, et lokalt, som oftest viser sig i ansigtet og/eller på forbenene. Betændelsen medfører, at hunden taber hår, så der fremkommer hårløse partier. Der kan være kløe og skældannelse. Samt et generlt som angriber kroppen. Den generaliserede form viser sig oftest ved store sammenhængende områder med voldsommere forandringer.
Der kommer ofte en bakterieinfektion oveni, som kan medføre, at huden bliver fortykket. Det kan væske fra de ramte områder, så der dannes skorper, og af og til ser man små byldedannelser i huden.

 

Hofteledsdysplasi: også kaldet HD, er en arvelig lidelse, hvor hofteleddet bliver ustabilt. Normalt passer lårbenets ledhoved nøjagtigt ind i hofteskålen i bækkenet, så der er en god tæt forbindelse. Men ved hofteledsdysplasi kan der under opvæksten udvikles ustabilitet, så hunden får smerter, når den bevæger sig. Udviklingen af hofteledsdysplasi skyldes et sammenspil af forskellige faktorer, bla. kan foder, race og væksthastighed samt miljø. Dette er lidt at sammenligne med slidegigt hos mennesker. Problemet med HD er et forholdsvis "nyt" problem hos mopser, men har sikkert altid været der. Men først fornyligt er man blevet obs på at mopper også kan have HD. Det er forskelligt hvordan de forskellige klubber takler problemet. I DKK skal hunden ikke fotograferes, men hvis den feks. bliver det af anden årsag og man opdager at hunden har HD så vil den alt efter graden af HD blive taget ud af avlen. Men i andre klubber er der faktisk et krav om at hundene SKAL fotograferes og hvis graden er over B så kan de ikke indgå i avlen.

Min personlige mening er at HD er en ting vi må lære at leve med, MEN vi skal gøre hvad vi kan for at forhindre hunden i at have unødige smerter. Netop fordi HD er en kombi. af mange ting feks. arv og miljø tror jeg ikke man kan blive helt fri for det i en vis grad. I Tyskland har man i mange år brugt at deres schæfer og Rottweiler skulle fotograferes og havde de anden HD status en Normal og Fast Normal (svarende til A og B hofter) kunne de ikke indgå i avlen.. Men Tyskland har lige så meget HD som vi har her i landet. Teorien er jo god nok, den virkede desværre bare ikke helt i praksis.

Patella Luxation: også kaldet PL er en knæledssygdom som mange små hunde lider af. Det er knæledet der springer ud a sit leje dette kan være meget smertefuldt for nogle hunde, mens andre lever upåvirket a det. Nogle hunde kan selv ved at strække benet ekstra få ledet på plads igen, men dette afhænger af graden af problemet. 

Legg-perthes: er en degenering af hoftekuglen, det opstår som normalt før 10 måneders alderen. Sygdommen opstår når blodårerne som skal føre blod op til hoftekuglen ikke vokser, og derfor får hoftekuglen ikke næring nok, dette kan som ved HD operere, som regel med gode resultater hvilket man bør gøre hvis hunden har smerter. Dette er en sygdom som kun hanhunde kan få.

Hemi vertebra:  også kaldet HV. dette er en sygdom som opstår i nakke/ryghvirvlerne. Det er en deformitet hvor en eller flere ryg/nakke hvirvler ikke vokser symmetrisk sammen hvilke gør at de kan presse på nerverne og lamme hunden. Man opdager normalt dette i hvalpens 4 til 6 måneds alderen, men det kan også forekomme hos voksne hunde. Da dette ofte er forbundet med mange og store smerter bør man aflive hunden I så tilfælde.

Jeg har også hørt/læst noget om at nogle mopper kan have en hale fejl der gør at halen ikke ligger rullet stramt op på ryggen, men faktisk er zigzaggte, dette er jo selvfølgelig en stor fejl, og jeg vil tro at det også kan give problemer for hunden, da det jo er de sidste led i rygsøjlen.

Læs mere om FCI standarten for mops på Canis Minor

 

.

    

                                                                     Jeg er ikke en dukke