Lidt om Foder til hunde.

Meget kan man sige om hunde foder og der bliver der også, og mange er blevet uenige om netop samme emne.

Det er min overbevisning at det er så vigtigt at man foder med et godt og fornuftigt foder og ikke vælger den billige løsning ved feks. at fodre med rester fra aftensmaden, eller køber foder i supermarked. For øvrigt er det slet ikke billigt at fodre på den måde. Det kan faktisk blive meget meget dyre i længden.

Mange mener stadig at man "bare" kan fodre med grisepiller eller rester, men grisepiller er til grise og IKKE til hunde. Og rester fra aftensmaden er slet ikke nok til en voksen hund, og en hvalp kan blive fejl ernæret hvis man insistere på at hunden skal have det sammen som det man selv spiser. Den mad vi spiser, er jo når alt kommer til alt til mennesker og ikke hunde, og der er ikke de ting, mineraler vitaminer og proteiner, i som en hund skal bruge, i mange tilfælde er der jo heller ikke det i som vi selv skal bruge, eller har godt af. hvis der var det ville så stor en del af den danske befolkning ikke være overvægtige vel..

Men hvad er så "et godt foder" jamen det er et foder som hunden optager optimalt, et foder som indeholder de vit. mineraler og proteiner mm som vores hunde skal bruge.

Jeg vil ikke specifikt nævne et foder frem for et andet, for min erfaring har lært mig at hvad der fungere for mine hunde fungere måske ikke for din/e.

Jeg blev af min opdrætter opfordret til at bruge samme foder som de bruger, da de har nogle rigtig gode erfaringer med det, jeg prøvede det men det virker bare ikke godt nok til min hvalp. Så jeg valgte at gå tilbage til det foder som de 2 andre hunde får. Ud over at han spiste både sin egen og kattenes afføring, så havde han afføring 2 3 gange om dagen, det var sort og lugtede som gammel kloak vand. DET ER IKKE GODT!!! En hund skal ikke have mere, eller lige så meget afføring som det spiser, hvis en hund får 300g foder om dagen af et godt foder så vil det være at regne med afføring 1, MAX 2 gange på en dag. Har hunden mere afføring en den får at spise optager hunden ikke fodret godt nok.

jo mindre der kommer ud jo mere optager hunden af sit foder, og jo bedre optagelse jo mindre lugt!!

At hunden spiser sin eller andres afføring kan som sådan ikke bruges til rettesnor for fodderet´s værdi, men det kan indikere at der er noget galt. Enten så keder hunden sig, og har fået en dårlig vane, men hunden kan faktisk også mangle noget, som den forsøger på at få ved at indtage afføring. Den kan også være så sulten at den gør det for at stille sin sult, det kan så igen være fordi den enten ikke får nok mad, men igen også et spørgsmål om ikke at få næring nok. Uanset hvad grunden er er det ulækkert og noget man skal gøre noget ved. Er det et spørgsmål om dårlig vane så skal der opdragelse til, er det et spørgsmål om fodret.. ja så siger det jo sig selv hvad man så skal.

Et godt og ordentligt foder er også med til at sørge for den optimale tilvækst hos hvalpen. Dette er vigtigt for at undgå at hvalpen ødelægger sine vækstpunkter, knogler og organer. Jeg har lært, ved at lytte til andre kloge mennesker, specielt min dyrlæge at en indikator for at væksten kan eller er skæv er at vækstpunkterne på hundens forben er større en selve benet. Dette vækstpunkt er det som mange vil kalde "håndleddet". Dette punkt kan meget tydeligt vokse og virke meget større en resten af benet på hunden, og det er ikke godt. Benet skal vokse ens så vidt muligt, klart at man godt kan opleve at det vokser hurtigere en selve benet, men det skal ikke være så det virker som om kommode ben. Dette kan i lægten skade ledet meget og give hunden kroniske smerter når den bliver voksen.

Min egen hvalp, voksede så stærkt at hans led ikke kunne følge med, hans "håndled" virkede voldsomt meget store i forhold til resten af benet og han var også super meget tynd. Jeg skiftede som tidligere skrevet til det foder de andre hunde får, og i dag ser hans led fine ud.

Det bedste man kan gøre når man kommer hjem med sin lille hvalp på 8 uger er at få noget af det foder med som opdrætteren har brugt, mange giver hvalpekøberen mulighed for enten at købe en sæk foder eller også får man bare noget med så man har til de første par dage inden man skal ud og handle selv. Nogle opdrætter har også mulighed for at efterfølgende at sælge foder til hvalpekøberne. MEN man skal huske sin sunde fornuft, for bare fordi alle de andre gør det og det og bruger det og det foder, er det altså IKKE ensbetydig med at det virker for netop DIN hund.. hvis du er i tvivl og ikke føler at opdrætteren kommer med noget ordentlig hjælp så spørg din dyrlæge når hvalpe skal vacc. eller gå i dit lokale dyrcenter/dyrehandler. Men uanset hvor man går hen og hvem man spørg så husk den fornuftige sans og den kritiske sans. For dyrlægen sælger måske lige netop det foder som han/hun anbefaler, og det sammen med dyrehandleren.. men det er afgjort dem og så selvfølgeligt andres erfaringer man får de bedste råd fra. opdrætteren vil selvfølgelig mene at netop deres foder er det bedste i verdenen, men det er altså ikke optimalt hvis opdrætteren fodre med foder fra den lokale købmand.. for det foder er i min verden bare ikke godt nok!!!

Man skal også huske at fodret er det som hvalpen skal bygge sin krop af, og kroppen skal bare fungere, hvis man fodre med noget fra købmanden af vil man nok ærgre sig svensker farvet vis man når hunden er 1½ år må aflive den fordi den ingen hofter og albuer har (HD og AA) eller fordi den af andre årsager ikke har fået hvad den skal bruge i væksten og derfor som voksen mangler nogle ting der gør at hunden må aflives.